Cine suntem?

    Istoricul  judo-ului sucevean din ultimii peste 20 de ani se leagă implicit de activitatea de instructor, antrenor, mai apoi de profesor a unei femei cu numele de Brînduşa Vărăreanu.
    Ajunsă în Suceava în anul 1987 - o detaşare în interes de serviciu – a încercat să-şi continuie activitatea sportivă începută cu câţiva 10 ani în urmă în Oneşti, oraşul în care îşi petrecuse primii 21 de ani de viaţă. Aşa că, păstrând legătura cu DSJ Suceava în calitate de arbitru Judo – categ II, a descoperit că la AS Chimia Suceava exista o secţie de Judo unde antrena ca instructor Gheorghe Conisceac (şi el arbitru de Judo), şi pentru un scurt timp Vasile Pahomi din Arbore. În perioada 1988 -1990  s-a alăturat echipei de instructori Vărăreanu Brînduşa şi Gavril Mînecan – fost sportiv al Sucevei. Modificările apărute în România dupa 1989, au îngreunat şi chiar întrerupt activitatea  secţiei de Judo a Asociaţiei Sportive a CCH-ului Suceava. Pentru tot ce s-a făcut în acea perioadă, merită să mulţumim regretatului Domn Iachimowschi Wilhelm.
    În anii 1989-1991 Brînduşa Vărăreanu a urmat cursurile şcolii de Antrenori la ANEFS Bucureşti, cu mari speranţe ca noul statut de ‚antrenor’ să-i  îndeplinească visul de a antrena copiii din Suceava, şi în special pe ai ei, cei care urmau să se nască.
S-a reluat activitatea încercând în 1994 înfiinţatea une Asociaţii Sportive Agapia, pe lângă Televiziunea prin Cablu din Suceava. Asociaţia Sportivă nu era forma juridică tocmai potrivită pentru afilierea la Federaţia Română de Judo şi pentru a putea participa la competiţiile din Campionatele Naţionale. Erau ani în care Artele Marţiale luau o tot mai mare amploare în România, iar Cluburile Sportive mari existente în Suceava nu aveau nici cel mai mic interes să înfiinţeze secţii de Judo aşa că, sub îndrumarea şi încurajarea prietenilor care practicau alte forme de Arte Marţiale, s-au adunat un grup de.. membri fondatori ai unui club privat de Judo, molipsiţi de elanul şi dorinţa prietenei lor de a practica JUDO în Suceava.
1996 a fost anul naşterii Clubului Sportiv SHINZO RAN Suceava.
1996-1998 antrenamentele s-au desfăşurat în sala de lupte a CSM Suceava. Din păcate colaborarea cu CSM a trebui să înceteze printr-o hotărâre unilaterală şi inexplicabilă a conducerii acestuia de a nu mai permite accesul în unica sală cu saltele din oraş la acel moment. În această perioadă s-au pregătit în Judo : regretatul şi dragul nostru Daniel Devencea,precum şi Petruneac Luchian, Borcan Daniel, Muntean Adrian, Popovici Gabriel, Ailincă Bogdan, Iulian ...
1998  CSŞ Unirea Iaşi a preluat sportivul nostru Ailincă Bogdan Mihai, (finalist la juniori, categoria plus, timp de 3 ani la rând) şi astfel se întrezărea o frumoasă colaborare cu Iaşi-ul ce se dorea a deveni un centru zonal de pregătire. Faptul că au redirecţional un set de TATAMI (uzat) la Suceava, ne-au dat noi aripi. Cu ajutorul DSJ ne puteam întinde saltelele în sala de altletism. După anul 2000 am colaborat cu Aeroclubul României care ne-a pus la dispoziţie – după reamenajări - sala de lângă turnul de paraşutism din zona ştrandului. Din păcate datorită unor probleme interne în aeroclub, colaborarea nu a durat mai mult de 2 ani.  La scurt timp setul de tatami a trebuit returnat la CSŞ Unirea Iaşi. Părea că şansele existenţei Judo-ului în Suceava se împuţinau pe zi ce trece, puterea de luptă a unei femei într-o lume a bărbaţilor a început să scadă.
    Dorinţa de practicare şi microbul Judo-ului sunt incurabile, aşa că, Brînduşa Vărăreanu nu a încetat să fie într-un continuu contact cu judo-ul:
1994-2010 a participat aproape la toate stagiile de pregatire pentru antrenori şi în acelaşi timp pentru arbitri
1998 a trecut cu brio examenul pentru categoria a II-a ca antrenor, iar în 2000 a obţinut categoria I.
În arbitraj, a obţinut în1998 categ I , 2006 categoria Naţional B, 2008, categoria Naţional A.
1998-2002 a urmat cursurile facultaţii de Educaţie Fizică şi Sport,
2004-2005 Masterat în Management şi Marketing în Sport.
2005-2006 a lucrat ca antrenor de Judo la CSŞ Gura Humorului, cu speranţe de rămâne în continuare şi a-şi face meseria în acest domeniu, în sistemul şcolar. N-a fost să fie !!
2008 . Un alt început. Antrenamente la Colegiul de Informatică  Spiru Haret Suceava, seara după ore cu elevii şcolii, iar în week end, cu copiii înscrişi la Palatul Copiilor la secţia de Arte Marţiale. Din nou speranţe de vitor.
2009, martie, suntem invitaţi să facem o lecţie demonstrativă la Gala Artelor Marţiale organizată la Iulius Mall de Clubul Sportiv Nord Arena, club proaspăt înfiinţat, care îşi propunea să promoveze în Suceava şi nu numai, sporturi mai puţin cunoscute şi practicate. Această demonstraţie ne-a ajutat foarte mult să facem public  prezentarea muncii noastre la diferite nivele de vârstă, să strigăm în gura mare : SE FACE JUDO LA SUCEAVA !!!
 August 2009, la Palatul Copiilor se desfiinţează secţia de Arte Marţiale, aşa că, trebuia găsită o soluţie de continuare a practicării acestui sport. 
     Înfiinţarea secţiei de Judo la Clubul Sportiv Nord Arena părea a fi cea mai bună soluţie, deoarece mâna de bărbaţi care alcătuiau comitetul de conducere, erau dispuşi să colaboreze, să susţină şi să găsească soluţii pentru existenţa  acesteia: amenajarea unei săli pentru antrenamente, atragerea de finanţe şi sponsori care să susţină participarea sportivilor la competiţiile de verificare şi la cele din Campionatele Naţionale.  În această perioadă, 2009, Dl. Gh. Vasilaş ne-a ajutat să avem în dotare un set de TATAMI mult dorit şi necesar, precum şi echipament pentru competiţii.
    Organizarea Stagiului anual pentru arbitri din zona Moldova în periada 4-6 septembrie 2009,  a adunat în Suceava personalităţi din FAMILIA JUDO din ţară care, cu nostalgie şi-au amintit de vremurile când veneau des la competiţii în Bucovina. Tot atunci a luat naştere o competiţie ce se doreşte a avea tradiţie : Cupa MIHAI ALEXANDROAIE.  Prezenţa d-lui Mihai Alexandroaie (pentru care competiţia a fost o mare surpriză şi emoţie), a d-lui Gh. Vasilaş, primul sportiv al acestui antrenor, şi iniţiatorul evenimentului în care şi-a premiat foştii colegi de Tatami din Suceava, reunindu-i astfel, după cel puţin 25 de ani în sala de competiţie, au fost momente de neuitat, de imense emoţii pemtru toţi cei prezenţi. Tot la invitaţia d-lui Gh. Vasilaş am fost onoraţi de prezenţa d-lui Alexandru Chirilă, însoţit de arbitrul/antrenor al lotului masculin de Judo, din Korea, dl HAN SANG HO, a d-lui Ioan Morar din Iaşi, care alături de lectori delegaţi ai FR Judo : Ioana Babiuc, Savu Constantin, Mălăiescu Ion, Cârcioiu Mircea, Popa Marcel, au instruit şi examinat tineri arbitri din zona Moldovei, în tainele şi noutăţile apărute în regulamentul de competiţii. Participarea timidă a peste 100 de sportivi (veniţi din Gura Humorului, Focşani, Fălticeni, Iaşi, Suceava) , unii dintre ei la prima competiţie, a fost testul final al arbitrilor participanţi la stagiul din anul 2009. Evenimentul a avut la momentul respectiv un mare răsunet, fiind un excelent mod de promovare a Căii Supleţii. 
     Din nefericire, problemele financiare au doborât în toamna anului 2010  secţia de Judo a CS Nord Arena.
Singura soluţie era să reînvie Clubul Sportiv SHINZO RAN. S-au reunit membrii fondatori, au repus pe picioare clubul, reamenajat sala de antrenamente pornită în acest scop de  CS Nord Arena.  În această nouă componenţă, cu un nou avânt, din nou sperăm la o viaţă lungă a Judo-ului sucevean.
Grupele de copii începători au avansat văzând cu ochii, aşa că am început să participăm la competiţii, să obţinem rezultate, medalii, iar acest fapt ne da încredere ca ceea ce facem noi în micul nostru DOJO ne poate duce la performanţă şi ne poate aduce mari satisfacţii şi împliniri.
 Vă aşteptăm alături de NOI!